Μυοσκελετικές διαταραχές και χειρονακτικές εργασίες

image2
Κουτιά πρώτων βοηθειών στον χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Accidents-and-injuries
Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Μυοσκελετικές διαταραχές και χειρονακτικές εργασίες

Fotolia_63526063_S

Οι μυοσκελετικές διαταραχές βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συχνά αναφερόμενες παθήσεις που σχετίζονται με τη εργασία. Ακόμη και εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία δεν απαλλάσσονται από τις μυοσκελετικές διαταραχές – η παρατεταμένη κάθιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο της μέσης και των άκρων. Αλλά για εκείνους που εργάζονται χειρονακτικά όπως σε κατασκευαστικές εταιρείες ή εργοστάσια, οι μυοσκελετικές διαταραχές αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μερικές από τις αιτίες των μυοσκελετικών διαταραχών είναι ο χειροκίνητος χειρισμός (όπως η ανύψωση ή ρυμούλκηση βαριών αντικειμένων), η άβολη και κακή τάση σώματος κατά την εργασία και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Οι μυοσκελετικές διαταραχές είναι συνήθως αποτρέψιμες, αλλά εάν η εργασία σου είναι χειρονακτική, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσπαθήσεις να μειώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοσκελετικών διαταραχών.

  • Κάνε σωστά διαλείμματα – οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες και η ίδια στάση σώματος κατά την εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε μυοσκελετικές διαταραχές. Κάνε συχνά διαλείμματα από συνεχείς εργασίες (κάθε 20-30 λεπτά).
  • Κάνε διατάσεις – εάν νιώθεις κάποια δυσκαμψία στους μύες μετά από μια δραστηριότητα στη δουλειά, κάνε ελαφρές διατάσεις.
  • Κάνε ζέσταμα – ίσως ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά εάν ξέρεις ότι πρόκειται να ξεκινήσεις μια επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη δραστηριότητα, προσπάθησε να κάνεις ζέσταμα και κάποιες διατάσει πριν ξεκινήσεις.
  • Άλλαξε δραστηριότητες – όποτε είναι δυνατό, προσπάθησε να αλλάζεις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ανέφερε οποιονδήποτε πόνο νωρίς – εάν ανακαλύψεις ότι μια δραστηριότητα στη εργασία σου προκαλεί πόνο, ανάφερέ το στην διοίκηση, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες.
Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.