Από έρευνα που είχε γίνει το 2003 εκτιμάται ότι πάνω από 40 εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να είχαν λάβει επείγουσα ιατρική περίθαλψη για τραυματισμούς που είχαν στο χώρο εργασίας τους. Αυτό είναι ένα εντυπωσιακό νούμερο αν αναλογιστεί κανείς τις προσπάθειες που οι περισσότερες εταιρείες έχουν κάνει για να διατηρούν τους εργασιακούς τους χώρους ασφαλείς. Σήμερα, πολλές εταιρείες έχουν βρεθεί να ευθύνονται για τραυματισμούς που προκλήθηκαν στους εργαζομένους τους. Η ασφάλεια και η αποδοτικότητα στον χώρο εργασίας είναι έννοιες που αλληλοεπηρεάζονται.
Κάθε επιχείρηση, ιδίως αυτών που ασχολούνται με τη βιομηχανική παραγωγή, ψάχνουν συνεχώς τρόπους για να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις διαδικασίες τους. Αντιλαμβάνονται ότι τα κέρδη τους σχετίζονται άμεσα με τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα παράγουν τα προϊόντα τους, αλλά δυστυχώς, πολλές από αυτές τις εταιρείες βάζουν σε δεύτερη μοίρα την ασφάλεια του χώρου εργασίας και των εργαζομένων τους και δίνουν όλη τους την προσοχή στο πώς να αυξήσουν τα κέρδη τους.
Το κόστος που σχετίζεται για τη λειτουργία μιας μεγάλης μονάδας παραγωγής είναι εκπληκτικό. Οι τραυματισμοί στους εργασιακούς χώρους δημιουργούν τεράστια επιβάρυνση στα έξοδα και αποδυναμώνουν την παραγωγικότητα της επιχείρησης. Αυτοί οι τραυματισμοί μπορούν να μειωθούν με το σωστό σχεδιασμό και την προσοχή στη λεπτομέρεια. Οι περισσότεροι τραυματισμοί στον χώρο εργασίας μπορούν να προληφθούν. Υπάρχει μια σειρά από παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, για τη διατήρηση ενός ασφαλούς και τακτοποιημένο χώρο εργασίας, και αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την πρόληψη ατυχημάτων.
Τα εργατικά ατυχήματα δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης και των ασφαλιστικών εταιρειών, καθώς οι εταιρείες συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλά ασφάλιστρα για την υγειονομική περίθαλψη των εργαζομένων τους, για να ανταπεξέλθουν σε αυτά τα έξοδα ανεβάζουν τις τιμές των προϊόντων που παράγουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των εξόδων τους στον καταναλωτή.
Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι υπάρχει ρεκόρ αριθμού των θέσεων εργασίας, ιδίως στον βιομηχανικό τομέα, που στέλνονται στο εξωτερικό. Είναι αρκετοί οι λόγοι για τους οποίους γίνετε αυτό. Ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους είναι ότι οι εταιρείες μειώνουν το κόστος λειτουργίας τους πολύ πιο κάτω από το κόστος που θα είχαν στην χώρα τους, αξιοποιώντας τη φθηνότερη εργασία σε ξένες αγορές. Οι ξένες κυβερνήσεις, πρόθυμοι για επενδύσεις, είναι πάρα πολύ θετικοί στο να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Πάρα πολύ συχνά, αυτό έρχεται σε βάρος της ασφάλειας στο χώρο εργασίας.
Αν οι εταιρείες θέλουν να είναι κερδοφόρες σε μακροπρόθεσμη βάση, θα πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για την ασφάλεια και την υγιεινή των εργαζομένων τους στο χώρο εργασίας. Πολλές εταιρείες ανοίγουν θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, προκειμένου να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό και την χαλαρή εργατική νομοθεσία. Όμως οι εταιρίες θα πρέπει να θυμούνται ότι ένας ασφαλής εργαζόμενος είναι και ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος, και ένας ευτυχισμένος εργαζόμενος είναι και παραγωγικός εργάτης.