Το να μιλήσεις ανοιχτά στον εργοδότη σου για την υγεία σου ή για οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζεις, είναι δύσκολο αλλά ουσιώδες ώστε να λάβεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι για να παραμείνεις στη δουλειά σου. Για πολλούς, η ανησυχία για τις απολύσεις ή η υποχρεωτική άδεια ασθενείας συντελεί στην αποτροπή τους να μιλήσουν ανοιχτά με τους εργοδότες τους. Ωστόσο, είναι ενάντια στο νόμο να χάσεις τη δουλειά σου εξαιτίας κάποιας χρόνιας πάθησης ή ανάγκης λήψης τακτικής θεραπείας.
Γιατί να μιλήσεις στον εργοδότη σου;
Υπάρχουν καλοί λόγοι για να είσαι ανοιχτός και ειλικρινής με τον εργοδότη σου σχετικά με την κατάστασή σου:
- Είναι πιθανό να διευκολύνει το να πάρεις ρεπό για να κάνεις τα ιατρικά σου ραντεβού κατά τις ώρες γραφείου εάν έχεις έναν ανοιχτό διάλογο με τον εργοδότη σου.
- Θα είναι πιο εύκολο για τον εργοδότη σου να ακολουθήσει λογικά βήματα για να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προσαρμογών (π.χ. αλλαγές στο πρότυπο ή τις συνθήκες εργασίας σου) εφόσον θεωρηθούν αναγκαίες.
- Ο εργοδότης και οι συνάδελφοί σου θα γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση που αντιμετωπίζεις μια έκτακτη ιατρική ανάγκη.
Προετοιμασία
Πριν μιλήσεις με τον εργοδότη σου, θα πρέπει να προετοιμάσεις τι θα πεις και πως θα εξηγήσεις τις ανάγκες σου.
Θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν:
- να μιλήσεις με το γιατρό σου σχετικά με το πώς η κατάστασή σου μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά σου
- να ετοιμάσεις υλικό το οποίο θα δώσεις στον εργοδότη σου ώστε να κατανοήσουν την κατάστασή σου και τη διάγνωσή που σου δόθηκε
- να κάνεις μια λίστα με τα βήματα που κάνεις για να διαχειριστείς την κατάστασή σου και το πώς αυτή μπορεί να έχει επίπτωση στη δουλειά σου.
Μιλώντας για την υγεία σου
Όταν μιλάς με τον εργοδότη και τους συναδέλφους σου σχετικά με την υγεία σου:
- να είσαι ανοιχτός, ξεκάθαρος και σύντομος όσον αφορά το πώς η κατάστασή σου επηρεάζει εσένα και την ικανότητά σου να εργάζεσαι
- δώσε τους σημαντικές πληροφορίες που θα τους βοηθήσουν να ανταποκριθούν σε μια έκτακτη ιατρική ανάγκη
- δεν χρειάζεται να δώσεις πολλές λεπτομέρειες – απλά αρκετές ώστε να κατανοήσουν την κατάστασή σου και να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης
Ζητώντας προσαρμογές για τη δουλειά σου
Εάν αγωνίζεσαι για να φέρεις εις πέρας τη δουλειά σου εξαιτίας της υγείας σου, η Πράξη Ισότητας 2010 αναφέρει ότι ο εργοδότης σου θα πρέπει να κάνει αλλαγές (λογικές προσαρμογές) στις συνθήκες εργασίας σου ώστε να μπορείς να παραμείνεις και να συνεχίσεις τη δουλεία σου.
Όταν μιλάς με τον εργοδότη σου, σκέψου να ρωτήσεις εάν μπορείς να:
- να αλλάξεις δουλειά ώστε να αναλάβεις ελαφρύτερη ή λιγότερο απαιτητική εργασία
- να μειώσεις τον φόρτο εργασίας ή να έχεις βοήθεια από κάποιο συνάδελφο
- να έχεις ευέλικτο ωράριο ή να εργάζεσαι από το σπίτι
- να εκπαιδευτείς ώστε να αναλάβεις άλλο πόστο εργασίας
Εάν ο εργοδότης σου δεν μπορεί να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για να σε υποστηρίξει, θα θεωρηθείς ακατάλληλος για τη δουλειά και αυτό θα καταγραφεί σε νέα προσαρμοσμένη σημείωση.
Βοήθεια και υποστήριξη
Εάν νιώθεις ότι δε λαμβάνεις τη βοήθεια και την υποστήριξη που χρειάζεσαι από τον εργοδότη σου, επικοινώνησε με:
- με το συνδικάτο
- με τον πάροχο ιατρικών υπηρεσιών (εάν υπάρχει)
- με το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού ή με ένα σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού