Αποτροπή της επαναλαμβανόμενης βλάβης των άκρων που προκαλείται από την στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας

Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία
17 Μαΐου 2017
Ασθένειες, τραυματισμοί και βλάβες που προκαλούνται από την εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Αποτροπή της επαναλαμβανόμενης βλάβης των άκρων που προκαλείται από την στάση κατά τη διάρκεια της εργασίας

Συχνά ακούμε για τις αρνητικές συνέπειες της εργασίας σε γραφείο. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμα και καρκίνου.

Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν έχει άλλη επιλογή όταν εργάζεται σε ένα γραφείο. Τα ρυθμιζόμενου ύψους γραφεία ή τα όρθια γραφεία είναι αρκετά εκτός προϋπολογισμού για τις περισσότερες επιχειρήσεις και ενώ η φυσική άσκηση πριν ή μετά τις ώρες γραφείου είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για την βελτίωση της υγείας, δεν αρκεί για να αντισταθμίσει τις καθημερινές επιπτώσεις της εργασίας σε γραφείο.

Είναι πολύ σημαντικό οι εργασιακοί χώροι να είναι σωστά ρυθμισμένοι, ώστε όταν οι εργαζόμενοι κάθονται για να εργαστούν, να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η επαναλαμβανόμενη βλάβη των άκρων, μια πάθηση στην οποία ο πόνος προκαλείται σε ορισμένα σημεία του σώματος εξ’ αιτίας της κούρασης ή της κακής στάσης σώματος, παρουσιάζεται όλο και συχνότερα.

Κάποια από τα πιο σημαντικά πράγματα που θα πρέπει να λάβετε υπόψη για να βεβαιωθείτε ότι ο χώρος εργασίας έχει ρυθμιστεί σωστά ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη παθήσεων όπως η επαναλαμβανόμενη βλάβη των άκρων είναι:

  • Να είστε καθισμένοι ευθεία, με την πλάτη να αγγίζει πάντα το πίσω μέρος της καρέκλας
  • Τα πόδια θα πρέπει να είναι επίπεδα στο πάτωμα όταν είστε καθισμένοι στο γραφείο – εάν δεν είναι, θα πρέπει να ζητήσετε ένα στήριγμα ποδιών ώστε να μπορείτε να ξεκουράσετε άνετα τα πόδια σας
  • Ρυθμίστε την καρέκλα έτσι ώστε τα γόνατά σας να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τα ισχία σας και να μην έχετε σταυρωμένα τα πόδια
  • Ο υπολογιστής θα πρέπει να είναι τοποθετημένος στο επίπεδο των ματιών σε απόσταση περίπου έως εκεί όπου φτάνει το χέρι σας. Θα πρέπει να έχει ελαφριά κλίση, ώστε να χρειάζεται να μετακινείτε μόνο τα μάτια για να μπορείτε να δείτε όλη την οθόνη.
  • Το ποντίκι και το πληκτρολόγιο θα πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα ώστε να μην χρειάζεται να τεντώνεστε. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιείτε τακτικά στο γραφείο σας, όπως το τηλέφωνο ή ένα συρραπτικό

Αυτές οι προτάσεις θα πρέπει να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης επαναλαμβανόμενης βλάβης των άκρων ή άλλου πόνου που μπορεί να αναπτυχθεί  ως αποτέλεσμα της εργασίας σε γραφείο. Ένας σίγουρος τρόπος που θα βοηθήσει στη μείωση των παθήσεων που προκαλούνται από την εργασία σε γραφείο, είναι απλά να κινήστε περισσότερο. Κάνοντας ένα διάλειμμα κάθε μισή για να περπατήσετε ως την κουζίνα, να συνομιλήσετε με έναν συνάδελφο ή απλά να τεντώσετε τα πόδια σας για πέντε λεπτά, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας στην εργασία.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.