Η Ασφάλεια των τροφίμων προστατεύει τα συμφέροντα των παραγωγών και όσων σχετίζονται με την επεξεργασία και διάθεση των τροφίμων, πέρα από τον πρωταρχικό και αδιαπραγμάτευτο σκοπό της που συνίσταται στη προστασία της υγείας των καταναλωτών.
Το Σύστημα αναπτύχθηκε και άρχισε να εφαρμόζεται λόγω της ανάγκης που προέκυψε για την παραγωγή, αποθήκευση και διακίνηση ασφαλών και θρεπτικών προϊόντων. Η αστοχία επαρκών ελέγχων του τελικού προϊόντος κατέστησε απαραίτητη την προληπτική εξέταση, τον συστηματικό έλεγχο και την αξιολόγηση των κινδύνων στην πρωτογενή παραγωγή, στις ενδιάμεσες διαδικασίες και στα τελικά προϊόντα.
Το HACCP είναι ένα σύστημα που αποσκοπεί αποκλειστικά στην ασφάλεια των τροφίμων, καλύπτοντας όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την παραγωγή ασφαλών τροφίμων. Το σύστημα προσφέρει μια ικανοποιητική προσέγγιση για τον έλεγχο των μικροβιολογικών κινδύνων στα τρόφιμα, καλύπτει τις παραλείψεις των επιθεωρήσεων και ξεπερνά τις αδυναμίες των μικροβιολογικών ελέγχων.
Τέλος, εστιάζοντας την προσοχή σε παράγοντες που επηρεάζουν άμεσα την μικροβιολογική ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, αποφεύγει την άσκοπη χρήση των διαθέσιμων πόρων με τη βελτιστοποίηση τη σχέσης κέρδους-κόστους.
Άλλωστε το παραπάνω αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην υιοθέτηση του Συστήματος από μια επιχείρηση, και πολύ περισσότερο από μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Σαφώς το Σύστημα συμβάλλει στην μείωση του κόστους καθώς και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων της επιχείρησης.