Ο ρόλος της επαγγελματικής περίθαλψης
12 Μαΐου 2017
Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία
17 Μαΐου 2017
Show all

Ατυχήματα και τραυματισμοί

Είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι το να εργάζεσαι είναι ωφέλιμο για τη συνολική σου υγεία. Οι στατιστικές επίσης δείχνουν ότι οι χώροι εργασίας γίνονται πιο ασφαλείς, με έναν μειωμένο αριθμό εργατικών τραυματισμών. Στο ατυχές γεγονός του να εμπλακείτε σε ένα ατύχημα ή τραυματισμό κατά τη διάρκεια της εργασίας, είναι σημαντικό να γνωρίζετε να αντιμετωπίσετε τις αιτίες του περιστατικού ώστε να το αποτρέψετε από το να συμβεί ξανά.

Αιτίες εργατικών ατυχημάτων

Τραυματισμοί στη δουλειά μπορούν να συμβούν για διάφορους λόγους, συχνότερα ως αποτέλεσμα:

 • μυο-σκελετικών διαταραχών
 • έκθεση σε βλαβερές ουσίες
 • υπερβολικό θόρυβο
 • άγχος

Μυο-σκελετικές διαταραχές

Οι μυο-σκελετικές διαταραχές αναφέρονται σε ένα εύρος προβλημάτων των μυών και των αρθρώσεων συμπεριλαμβανομένων:

 • πόνων στη μέση
 • διαταραχές των άνω άκρων

Ο πόνος της μέσης είναι ο πιο συχνά αναφερόμενος λόγος για απουσία λόγω ασθενείας. Δεν σχετίζεται μόνο με υψηλής έντασης εργασία που περιλαμβάνει ανύψωση βαρύ φορτίου, αλλά και με εργασία γραφείου που απαιτεί από τους υπαλλήλους να κάθονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές και εξοπλισμό γραφείου.

Οι διαταραχές των άνω άκρων μπορούν να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και επικονδυλίτιδα. Αυτές συνήθως είναι προ-υπάρχουσες καταστάσεις και επιδεινώνονται υιοθετώντας μια άβολη στάση σώματος για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά την εργασία.

Έκθεση σε κινδύνους στον χώρο εργασίας

Η  φύση της δουλειάς σου μπορεί να απαιτεί επαφή με ουσίες που μπορούν να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σου. Κάποιες ουσίες πιθανόν να επιδεινώσουν μια προ-υπάρχουσα αλλεργία ή να προκαλέσουν νέες αλλεργικές αντιδράσεις. Σε αυτό μπορεί να συμπεριλαμβάνονται πράγματα τα οποία επηρεάζουν την αναπνοή σου ή να αντιδράσουν με την επιδερμίδα σου, έχοντας ως αποτέλεσμα τη δημιουργία επαγγελματικού άσθματος και δερματίτιδας.

Το επαγγελματικό άσθμα μπορεί να προκληθεί από την έκθεση σε ουσίες που ερεθίζουν τους αεραγωγούς. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται μεταποιημένα χημικά, καθώς και οργανικά υλικά όπως η σκόνη ξύλου. Η έκθεση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα βήχα, εξανθήματα και φουσκάλες στο δέρμα.

Εργασιακός θόρυβος

Η έκθεση σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την προσωρινή ή και μόνιμη απώλεια ακοής. Αυτό σχετίζεται επίσης με μια πάθηση γνωστή ως εμβοές η οποία προκαλεί προσωρινό κουδούνισμα στα αυτιά. Με την μείωση της έκθεσης σε πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου θα βοηθήσει στη μείωση των πιθανοτήτων δημιουργίας ακουστικών προβλημάτων.

Εργασιακό άγχος

Το εργασιακό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη συγκέντρωση και επηρεασμένη λήψη αποφάσεων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμπλοκής σε εργατικό ατύχημα.

Αξιολόγηση κινδύνου επαγγελματικής δραστηριότητας

Ο εργοδότης έχει τη νομική υποχρέωση να αξιολογήσει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, βοηθώντας στον περιορισμό των κινδύνων εργατικών ατυχημάτων ή τραυματισμών.

Θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση των κινδύνων στον χώρο εργασίας, όπως:

 • παροχή προστασίας ακοής από τα υπερβολικά επίπεδα θορύβου
 • περιορισμός της έκθεσης σε δυνητικά επιβλαβείς ουσίες
 • διεξαγωγή δοκιμών απεικόνισης εξοπλισμού οθόνης σε χώρους εργασίας

 

Βοηθώντας τον εαυτό σου

Στον χώρο εργασίας μπορεί να διοργανώνονται μαθήματα σχεδιασμένα για την αποτροπή εργατικών τραυματισμών και ασθενειών, όπως:

 • εξοπλισμό οθόνης – τρόποι μετατροπής του χώρου εργασίας για την πρόληψη τραυματισμών
 • υγεία και ασφάλεια
 • επίγνωση πυρκαγιάς

Είναι σημαντικό να παρακολουθείς οποιαδήποτε εκπαίδευση που παρέχεται ώστε να ενημερώνεστε για τις αιτίες τραυματισμών και να είστε σε θέση να τους αποτρέψετε.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.