Διαταραχές των κάτω άκρων (ένα είδος Μυοσκελετικών Διαταραχών) – τύποι και αιτίες

Διακρίνοντας την ‘υγεία και ασφάλεια’ από την ‘επαγγελματική υγεία’
2 Ιουνίου 2017
Διαχειριστείτε τις αλλεργίες στον χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Show all

Διαταραχές των κάτω άκρων (ένα είδος Μυοσκελετικών Διαταραχών) – τύποι και αιτίες

Οι διαταραχές των κάτω άκρων είναι μυοσκελετικές διαταραχές που επηρεάζουν τα ισχία, τα γόνατα και τα πόδια. Υπάρχουν δυο είδη διαταραχών των κάτω άκρων: αυτές που προκαλούνται από οξύ τραυματισμό και αυτές που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση και κούραση. Στον εργασιακό χώρο οι διαταραχές των κάτω άκρων είναι πιο πιθανό να προκληθούν από την υπερβολική χρήση, αλλά όσοι έχουν ήδη υποστεί οξείς τραυματισμούς θα πρέπει να το αναφέρουν.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για διαταραχές των κάτω άκρων στον εργασιακό χώρο είναι:

  • επαναλαμβανόμενο γονάτισμα ή θέση οκλαδόν
  • μεγάλες περίοδοι ορθοστασίας
  • συχνά άλματα από ύψος

Οι διαταραχές των κάτω άκρων που σχετίζονται συχνότερα με την εργασία συμπεριλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Θυλακίτιδα του γονάτου

Η θυλακίτιδα του γονάτου προκαλεί πόνο, πρήξιμο και ευαισθησία στο γόνατο και προκαλείται από επαναλαμβανόμενες ή παρατεταμένες περιόδους γονατίσματος.

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι το πιο γνωστό είδος αρθρίτιδας και προκαλεί ακαμψία των αρθρώσεων, καθώς η επικάλυψη του χόνδρου καταστρέφεται ή φθείρεται. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλείται συνήθως στη μέση, τα γόνατα, τα ισχία και η οστεοαρθρίτιδα των ισχίων αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο για τους αγρότες. Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί κίνδυνο για τους ανθρακωρύχους και τους καθαριστές. Όσοι είναι υπέρβαροι βρίσκονται συνήθως σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Κάταγμα πίεσης

Τα κατάγματα πίεσης μπορούν να συμβούν ως αποτέλεσμα μικρό-τραυματισμών στο οστό. Είναι πιο διαδεδομένο σε όσους καταπονούν τα πόδια τους με μεγάλες περιόδους έντονου βαδίσματος όπως οι στρατιωτικοί και οι δρομείς. Τα κατάγματα πίεσης είναι συχνότερα σε ανθρώπους που πάσχουν από οστεοπόρωση (μια ασθένεια κατά την οποία τα οστά γίνονται εύθραυστα).

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι πρησμένες και μεγεθυμένες φλέβες που συνήθως προκαλούνται στα πόδια. Αυτές οι φλέβες συνήθως είναι μπλε ή μωβ και μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στους αστραγάλους μυϊκές κράμπες και πόνο, βαριά και άβολα πόδια – ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένες περιόδους ορθοστασίας.

 

Κακώσεις/ρήξη μηνίσκου

Οι κακώσεις/ρήξη του μηνίσκου συνήθως προκαλείται από υψηλά ποσοστά πίεσης στο γόνατο όπως κάμψη ή διαστροφή του γονάτου κατά τη μεταφορά φορτίου. Αυτού του είδους κακώσεις σχετίζονται συχνά με αθλητικούς τραυματισμούς και έχουν συνδεθεί επίσης με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Συμβουλές για υπαλλήλους που πάσχουν από διαταραχές των κάτω άκρων στην εργασία

Εάν πιστεύετε ότι πάσχετε από κάποια διαταραχή των κάτω άκρων, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή και να αναφέρετε τα συμπτώματα στον εργοδότη σας το συντομότερο δυνατόν. Ο εργοδότης ίσως μπορέσει να εφαρμόσει κάποιες προσαρμογές στον εργασιακό χώρο ή την θέση εργασίας και/ή να σας παραπέμψει σε έναν γιατρό επαγγελματικής υγείας.

Συμβουλές για εργοδότες για τη διαχείριση και πρόληψη των διαταραχών των κάτω άκρων

Η αποτελεσματική διαχείριση των διαταραχών των κάτω άκρων δεν είναι ωφέλιμο μόνο για την υγεία των εργαζομένων, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη απουσίας λόγω ασθένειας. Αντιστρόφως, η αδυναμία διαχείρισης των διαταραχών των κάτω άκρων στον εργασιακό χώρο, μπορεί να συντελέσει με μεγαλύτερα επίπεδα απουσίας λόγω ασθένειας, καθώς και σε πιθανή νομική δράση εναντίον σας.

Καθώς η υπερβολική χρήση είναι πιο πιθανό να προκαλέσει διαταραχές των κάτω άκρων, οι εργασιακοί ρόλοι θα πρέπει να σχεδιάζονται ώστε να μειωθεί ή υπερβολική χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι εργοδότες θα πρέπει να λάβουν υπόψη:

  • να παρέχουν μηχανικά βοηθήματα για επαναλαμβανόμενες εργασίες
  • να εναλλάσσουν το προσωπικό και τις θέσεις εργασίας ώστε κανένας υπάλληλος να μην κάνει μια επικίνδυνη δραστηριότητα για πολύ καιρό
  • να παρέχουν καθίσματα, όπου είναι δυνατόν, να μειώνουν τις περιόδους ορθοστασίας του προσωπικού
  • να μειώσουν τις απαιτήσεις μεταφοράς βαριών φορτίων καθώς είναι πολύ πιθανό να ασκηθεί πίεση στις αρθρώσεις
  • να τοποθετούν τάπητες κατά τις κούρασης σε μέρη όπου οι υπάλληλοι πρέπει να στέκονται όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα (αφού βεβαιωθούν ότι αυτό δεν θα αποτελέσει κίνδυνο παραπατήματος)
  • να διασφαλίσουν ότι οι υπάλληλοι κάνουν τακτικά διαλειμματα

 

Μια αξιολόγηση κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων για τις ενέργειες που θα χρειαστεί να κάνετε. Έχετε υπόψη ότι το προσωπικό μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο καθώς πιθανόν να είναι σε θέση να παρέχει προτάσεις σχετικά με προσαρμογές οι οποίες θα τους βοηθήσουν.

 

Μέσα ατομικής προστασίας όπως επιγονατίδες μπορούν επίσης να είναι χρήσιμα για την πρόληψη κάποιων διαταραχών των κάτω άκρων όπως η θυλακίτιδα του γονάτου.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.