Διαχειριστείτε τις αλλεργίες στον χώρο εργασίας

Διαταραχές των κάτω άκρων (ένα είδος Μυοσκελετικών Διαταραχών) – τύποι και αιτίες
2 Ιουνίου 2017
Κάθεσαι όλη μέρα; Βελτίωσε τη στάση του σώματός σου για μια υγιή πλάτη
2 Ιουνίου 2017
Show all

Διαχειριστείτε τις αλλεργίες στον χώρο εργασίας

Εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από τουλάχιστον μια αλλεργία. Κάποιες είναι ήπιες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και κάποιες μπορεί να είναι πιο σοβαρές, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, όπως αναφυλακτικού σοκ. Οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργίες ξέρουν ακριβώς πώς να αποφύγουν ότι τις ενεργοποιεί και όταν βρίσκονται σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως το σπίτι, μπορούν να εξασφαλίσουν ότι το είναι ασφαλείς από αλλεργίες. Ωστόσο, στην εργασία, οι περισσότεροι έχουν πολύ μικρότερο έλεγχο των πραγμάτων, όπως στο σύστημα εξαερισμού, την τοποθεσία του χώρου εργασίας, την θερμοκρασία, την υγρασία, ακόμη και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην εργασία.

Με τον ζεστό καλοκαιρινό καιρό, οι αλλεργίες μπορούν να επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο. Τα επίπεδα της γύρης αυξάνονται, κάνοντας ανυπόφορη τη ζωή όσων πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα καθώς επίσης και τα επίπεδα της ρύπανσης, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο εξ’ αιτίας μακροχρόνιας έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση, αυξάνεται. Αυτό υπογραμμίζει πως όσοι εργάζονται με πλήρη απασχόληση – ειδικά εκείνοι που εργάζονται σε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένες περιοχές – θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα τι προκαλεί τις αλλεργίες στον ευρύτερο χώρο της εργασίας.

Μια μελέτη του 2012, εξέτασε εργαζόμενους γραφείων, κυρίως πάσχοντες αλλεργιών, ρωτώντας τους για το περιβάλλον του γραφείου και για το πώς τους επηρέαζε. Το 95% των ερωτηθέντων, απάντησε ότι είχαν παρουσιάσει συμπτώματα αλλεργίας στον χώρο εργασίας, συμπεριλαμβανομένων ρινικών προβλημάτων, οφθαλμικών παθήσεων, ξηρού λαιμού, αναπνευστικών δυσκολιών, λήθαργου, πονοκεφάλων και ερεθισμού του δέρματος.

Υπάρχουν πολλά ‘hotspots’ γύρω από το γραφείο που πιθανόν έχουν επιπτώσεις για όσου πάσχουν από αλλεργίες. Τα ακάρεα σκόνης, η γύρη και η μούχλα είναι κοινές και αόρατες αιτίες που προκαλούν αλλεργίες στον χώρο εργασίας. Αυτά τα αλλεργιογόνα παγιδεύονται μέσα στα κτίρια, όπως και σε δάπεδα με μοκέτα και ακατάστατα γραφεία. Εάν οι αλλεργίες των εργαζομένων προκαλούνται στον χώρο εργασίας, οι εργοδότες μπορούν να διεξάγουν μια αξιολόγηση κινδύνου για να εντοπίσουν και να απομακρύνουν ότι τις προκαλεί.

Οι εργαζόμενοι μπορούν επίσης να λάβουν κάποια μέτρα για να μειώσουν τις αλλεργίες τους στην εργασία. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μπορέσουν να παραμείνουν στην εργασία χωρίς αλλεργίες:

  • Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας έχει καλό εξαερισμό – είναι σημαντικό ο αέρας γύρω σου να είναι καθαρός. Ωστόσο, εάν στο γραφείο υπάρχουν πάσχοντες αλλεργικής ρινίτιδας, κρατήστε τα παράθυρα κλειστά κατά τις πρωινές ώρες και αργά το απόγευμα καθώς, είναι οι ώρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα.
  • Βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας καθαρίζεται τακτικά, ώστε να μην αποτελεί χώρο φιλοξενίας σκόνης και αλλεργιογόνων που θα κάνουν τα συμπτώματά σας χειρότερα.
  • Εάν υπάρχουν φυτά στον εργασιακό χώρο, βεβαιωθείτε ότι ποτίζονται συχνά και ότι το ανώτερο στρώμα χώματος αφαιρείται, ώστε να μην δημιουργείται μούχλα.
  • Κρεμάστε τα παλτό και τα σακάκια σας σε ξεχωριστή ντουλάπα ή μακριά από τον κύριο χώρο εργασίας, καθώς μπορούν να αποτελέσουν σημεία φιλοξενίας σκόνης.
Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.