Η ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι και δική μας ευθύνη

Φαρμακεία Πρώτων Βοηθειών και η χρησιμότητα τους
9 Φεβρουαρίου 2016
Προστασία της Σωματικής Ασφάλειας
18 Απριλίου 2017
Show all

Η ασφάλεια στον χώρο εργασίας είναι και δική μας ευθύνη

Φροντίζοντας την δική μας υγεία και ασφάλεια στον χώρο εργασίας μπορούμε να βοηθήσουμε στη μείωση των ατυχημάτων και των τραυματισμών.

Οι εργοδότες σίγουρα θα έχουν αναπτύξει μια πολιτική για την υγιεινή και την ασφάλεια και τις κατευθυντήριες γραμμές για να το πετύχουν αυτό, αλλά είναι επίσης και δική μας ευθύνη να φροντίζουμε την υγεία μας και να κατανοούμε τους κινδύνους που υπάρχουν στον χώρο εργασίας.

Κάθε χώρος εργασίας περιέχει ουσίες ,μηχανήματα ή και κάποιο εξοπλισμό που μπορεί να προκαλέσουν βλάβη . Ακόμη και αν έχουν εντοπιστεί και έχουν ληφθεί μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων, θα πρέπει πάντα να μιλάμε στον εργοδότη μας για οποιαδήποτε ανησυχία μας.

Κίνδυνοι στο χώρο εργασίας
Μερικοί από τους κινδύνους στο χώρο εργασίας τους οποίους θα πρέπει να προσέχουμε είναι:

  • Χημικές ουσίες – όπως ο αμίαντος .
  • Η έκθεση σε ιούς που μεταδίδονται μέσω του αίματος (BBV) -, όπως ηπατίτιδα και HIV / AIDS.
  • Ηλεκτρισμός, φωτιά.
  • Ολισθήσεις, παραπατήματα και πτώσεις.

 9502890584_f4df894d9f_z

Εξοπλισμός

Όσο αναφορά τους κίνδυνους, η ακατάλληλη χρήση του εξοπλισμού εργασίας μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία. Κατά τη χρήση του εξοπλισμού εργασίας, θα πρέπει πάντα να:

  • χειριζόμαστε τον εξοπλισμό σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και
  • να ζητάμε την κατάλληλη εκπαίδευση εάν δεν είμαστε σίγουροι πώς να χειριστούμε ορισμένες μηχανές με ασφάλεια.

 

Μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της αξιολόγησης του κινδύνου είναι να  προσδιορίζουμε με ακρίβεια τους πιθανούς κινδύνους στο χώρο εργασίας. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να περπατήσουμε γύρω από το χώρο εργασίας και να σκεφτούμε  για τυχόν κινδύνους. Με άλλα λόγια, να σκεφτούμε  ό, τι έχει να κάνει με τις δραστηριότητες, τις διαδικασίες ή τις ουσίες που χρησιμοποιούνται που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ή να βλάψουν την υγεία των υπαλλήλων.

Όταν εργαζόμαστε σε ένα μέρος καθημερινά είναι εύκολο να παραβλέψουμε κάποιους κινδύνους έτσι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην αξιολόγηση και στον εντοπισμό των κινδύνων.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.