Κάθεσαι όλη μέρα; Βελτίωσε τη στάση του σώματός σου για μια υγιή πλάτη

Διαχειριστείτε τις αλλεργίες στον χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Καλή διατροφή στην εργασία – ιδέες και tips για υγιεινά γεύματα
2 Ιουνίου 2017
Show all

Κάθεσαι όλη μέρα; Βελτίωσε τη στάση του σώματός σου για μια υγιή πλάτη

Δεν είναι δύσκολο να βρεις μια έρευνα ή στατιστική που να δείχνει ότι το να κάθεσαι σου κάνει κακό. Συνδέεται με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τα καρδιακά νοσήματα, μια ολόκληρη σειρά άλλων ιατρικών προβλημάτων και συνολικά μικρότερη διάρκεια ζωής.

Γνώριζες ότι δεν μπορείς να αντισταθμίσεις τις επιπτώσεις του να κάθεσαι, πηγαίνοντας στο γυμναστήριο στο τέλος της ημέρας;  Παρ’ ότι το να είσαι δραστήριος μειώνει τους κινδύνους για την υγεία, δεν διαγράφει πλήρως τη ζημιά που προκαλεί η κάθιση.

Ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών υιοθετεί προληπτική προσέγγιση, παρέχοντας εναλλακτικές λύσεις για τις συνηθισμένες εγκαταστάσεις γραφείου.

Εάν η εργασία σου απαιτεί να κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πώς ακριβώς θα πρέπει να κάθεσαι;

Δεν καθόμαστε όλοι σωστά;

Όχι! Στην πραγματικότητα, είναι πολλοί εκείνοι που δεν μπορούν να καθίσουν σωστά σε ένα γραφείο.

Ίσως θα πρέπει να σκεφτείς να ενδυναμώσεις τον κορμό του σώματός σου με ασκήσεις γυμναστικής ώστε να ενδυναμώσουν οι μύες.

Πώς θα πρέπει να κάθομαι στο γραφείο μου;

Εάν δουλεύεις σε υπολογιστή, μάλλον το κάνεις λάθος.

  • Τα μάτια σου θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με το πάνω μέρος της οθόνης του υπολογιστή. Αυτό είναι πιο εύκολο με επιτραπέζιους υπολογιστές παρά με laptops όπου η οθόνη και το πληκτρολόγιο είναι μαζί.
  • Οι ώμοι σου θα πρέπει να είναι χαλαροί και χαμηλά, όχι σφιχτοί και ψηλά. Θα πρέπει να νιώθεις ότι δεν ανασηκώνεις τους ώμους σου.
  • Τα χέρια σου (από τον αγκώνα ως την παλάμη) θα πρέπει να είναι παράλληλα με το δάπεδο και θα πρέπει να στηρίζονται κάπου.
  • Δε θα πρέπει να τεντώνεσαι για να φτάσεις το πληκτρολόγιο και το ποντίκι. Θα πρέπει να μπορείς να τα ελέγχεις εύκολα έχοντας λυγισμένους αγκώνες.
  • Τα πόδια σου θα πρέπει να είναι επίπεδα στο δάπεδο. Δεν είναι αρκετό να ακουμπάνε μόνο οι μύτες των ποδιών σου στο πάτωμα.
  • Η πλάτη σου θα πρέπει να είναι ευθεία. Η μέση σου έχει μια φυσική καμπύλη η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από την καρέκλα σου. Δε θα πρέπει να “βουλιάζεις” στην καρέκλα.
  • Τα ισχία θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο κοντά στην πλάτη της καρέκλας.
  • Τα πόδια σου θα πρέπει να βρίσκονται σε γωνία 90° από το σώμα σου. Γι’ αυτό, ίσως χρειαστείς ένα υποπόδιο.
  • Θα πρέπει να κάθεσαι σε ευθεία γραμμή και η οθόνη του υπολογιστή να βρίσκεται σε απόσταση περίπου 30cm.
  • Δε θα πρέπει να κλίνεις προς μια πλευρά ή να ξεκουράζεσαι πάνω στο χέρι σου, καθώς αυτό προκαλεί κυρτότητα στην σπονδυλική σου στήλη.

 

Ο πόνος όμως είναι στα χέρια, όχι στην πλάτη ή τη μέση!

Η κακή στάση σώματος μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε μέρος του σώματος. Είναι συχνό να έχεις πόνους στον αγκώνα ή τους καρπούς ως αποτέλεσμα της κακής στάσης σώματος την ώρα που κάθεσαι. Οι σφιγμένοι και κυρτοί ώμοι μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα ή ακόμα και πονοκεφάλους.

Χρειάζεται να μείνω εντελώς ακίνητος;

Συνίσταται να αλλάζεις στάση τουλάχιστον  κάθε 30 λεπτά. Δυστυχώς, η μετατόπιση συνήθως οδηγεί σε κακή και άβολη στάση. Αντί να προσπαθείς να βρεις διαφορετικές στάσεις για να καθίσεις, κάνε μια γρήγορη βόλτα, σήκω και πήγαινε να πάρεις κάτι για να πιείς ή απλά περπάτησε στο διάδρομο και έπειτα κάθισε ξανά στη ‘καλή στάση σώματος’. Προσπάθησε επίσης να αποφεύγεις να τρως στο γραφείο σου κατά τα διαλείμματα και πρόσθεσε μικρούς περιπάτους. Θα ανακαλύψεις ότι όσο περισσότερο κινείσαι, τόσο καλύτερα συγκεντρώνεσαι.

Και όταν δε χρησιμοποιώ τον υπολογιστή;

Η σωστή στάση σώματος παραμένει σχεδόν ίδια. Τα χέρια σου θα πρέπει να είναι παράλληλα με το δάπεδο, τα πόδια σου θα πρέπει να βρίσκονται στην ίδια στάση και να πατάνε στο δάπεδο. Η πλάτη σου θα πρέπει να ακουμπά στην καρέκλα και οι ώμοι σου να είναι ευθείς, αλλά όχι σηκωμένοι και σφιχτοί.

Μπορώ να χαλαρώσω όταν γυρίζω στο σπίτι;

Φυσικά, αλλά κάντο με σωστή στάση σώματος. Προσπάθησε να βρεις τους καλύτερους τρόπους για να ξαπλώσεις ή χρησιμοποίησε ένα υποπόδιο όταν κάθεσαι στον καναπέ. Να έχεις πάντα στο μυαλό σου την καλή στάση σώματος ώστε να αποφύγεις τους πόνους. Η καλή στάση σώματος δεν είναι μόνο για την εργασία. Είναι επίσης σημαντική για την ώρα που περνάς βλέποντας τηλεόραση, στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των γευμάτων ακόμη και όταν οδηγείς.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.