Μυοσκελετικές διαταραχές και χειρονακτικές εργασίες

Κουτιά πρώτων βοηθειών στον χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Μυοσκελετικές διαταραχές και χειρονακτικές εργασίες

Οι μυοσκελετικές διαταραχές βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συχνά αναφερόμενες παθήσεις που σχετίζονται με τη εργασία. Ακόμη και εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία δεν απαλλάσσονται από τις μυοσκελετικές διαταραχές – η παρατεταμένη κάθιση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως πόνο της μέσης και των άκρων. Αλλά για εκείνους που εργάζονται χειρονακτικά όπως σε κατασκευαστικές εταιρείες ή εργοστάσια, οι μυοσκελετικές διαταραχές αποτελούν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.

Μερικές από τις αιτίες των μυοσκελετικών διαταραχών είναι ο χειροκίνητος χειρισμός (όπως η ανύψωση ή ρυμούλκηση βαριών αντικειμένων), η άβολη και κακή τάση σώματος κατά την εργασία και οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Οι μυοσκελετικές διαταραχές είναι συνήθως αποτρέψιμες, αλλά εάν η εργασία σου είναι χειρονακτική, υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προσπαθήσεις να μειώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μυοσκελετικών διαταραχών.

  • Κάνε σωστά διαλείμματα – οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες και η ίδια στάση σώματος κατά την εργασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορούν να οδηγήσουν σε μυοσκελετικές διαταραχές. Κάνε συχνά διαλείμματα από συνεχείς εργασίες (κάθε 20-30 λεπτά).
  • Κάνε διατάσεις – εάν νιώθεις κάποια δυσκαμψία στους μύες μετά από μια δραστηριότητα στη δουλειά, κάνε ελαφρές διατάσεις.
  • Κάνε ζέσταμα – ίσως ακούγεται λίγο περίεργο, αλλά εάν ξέρεις ότι πρόκειται να ξεκινήσεις μια επαναλαμβανόμενη ή παρατεταμένη δραστηριότητα, προσπάθησε να κάνεις ζέσταμα και κάποιες διατάσει πριν ξεκινήσεις.
  • Άλλαξε δραστηριότητες – όποτε είναι δυνατό, προσπάθησε να αλλάζεις δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας
  • Ανέφερε οποιονδήποτε πόνο νωρίς – εάν ανακαλύψεις ότι μια δραστηριότητα στη εργασία σου προκαλεί πόνο, ανάφερέ το στην διοίκηση, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες.
Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.