Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία

Μυοσκελετικές διαταραχές και χειρονακτικές εργασίες
2 Ιουνίου 2017
Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών των άνω άκρων στο χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Show all

Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία

Οι μυοσκελετικές διαταραχές επηρεάζουν μύες, τένοντες, συνδέσμους, νεύρα και το σύστημα του αίματος και συμπεριλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, τενοντίτιδα, πόνο στη μέση και αυχενικό σύνδρομο. Μπορούν να αποτελέσουν την κύρια αιτία απώλειας παραγωγικότητας στον εργασιακό χώρο. Στην πραγματικότητα, οι μυοσκελετικές διαταραχές αποτελούν τον κύριο λόγο μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία. Τα σημεία του σώματος που επηρεάζονται πιο συχνά από μυοσκελετικούς πόνους περιλαμβάνουν τα χέρια, τους καρπούς, τους αγκώνες, τον αυχένα, τους ώμους, τη μέση, το ισχίο, τους αστραγάλους και τα πόδια. Συχνές και επαναλαμβανόμενες εργασιακές δραστηριότητες (π.χ. παρατεταμένη χρήση πληκτρολογίου), ή δραστηριότητες με άβολη στάση σώματος, ανασήκωση βάρους ή σωματική καταπόνηση, οξύνουν αυτές τις παθήσεις.

Η φύση των κινήσεων ενός ατόμου, δεν αποτελεί απαραίτητα την αιτία μυοσκελετικού πόνου (συχνά όμως συνήθεις κινήσεις όπως το να σκύβουμε, να τεντωνόμαστε, να σφίγγουμε ή να κρατάμε κάτι με δύναμη, μπορούν να αποτελέσουν αιτίες μυοσκελετικών πόνων). Είναι το γεγονός ότι ένα άτομο μπορεί να κάνει τις ίδιες κινήσεις επαναλαμβανόμενα, συχνά με ταχύτητα και χρησιμοποιώντας δύναμη και χωρίς χρόνο ανάρρωσης, που τις κάνει επικίνδυνες. Σε κάποιες περιπτώσεις, η δουλεία ενός ατόμου μπορεί να είναι κακο-σχεδιασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι η θέση εργασίας ή η στάση του σώματος είναι άβολη.

Το πιο συχνό σύμπτωμα που σχετίζεται με τις μυοσκελετικές διαταραχές είναι ο πόνος παρόλο που κάποιοι πάσχοντες αναφέρουν ακαμψία τις αρθρώσεις, σφίξιμο στους μύες, αίσθηση τσιμπήματος, ερυθρότητα και πρήξιμο στην πληγείσα περιοχή. Οι μυοσκελετικές διαταραχές ποικίλουν από ήπιες σε σοβαρές καθώς είναι συσωρευτικής φύσεως, μπορούν να μετρηθούν ανάλογα με την σοβαρότητα/ανθεκτικότητα του πόνου και ο βαθμός στον οποίο ο πόνος επηρεάζει την ικανότητα του ατόμου να εργάζεται.

Πρώιμα συμπτώματα

Πόνος/κούραση του παθόντος σημείου μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της εργασίας αλλά να εξαφανιστεί όταν το άτομο σταματήσει να εργάζεται και δεν επηρεάζει την ικανότητα του να εργαστεί.

Σημάδια εξέλιξης της πάθησης

Ο πόνος/κούραση εμφανίζεται νωρίς στην διάρκεια της εργασίας και επιμένει κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να δυσκολέψει το άτομο να φέρει εις πέρας επαναλαμβανόμενη εργασία.

Προχωρημένη πάθηση

Ο πόνος, η κούραση και η αδυναμία συνεχίζουν σταθερά και το άτομο αντιμετωπίζει δυσκολία στο να κοιμηθεί και να εκτελέσει απλά καθήκοντα.

Προκειμένου να περιοριστούν οι περιπτώσεις μυοσκελετικών διαταραχών, τα σωματεία θα πρέπει να εκτελούν ολοκληρωμένες αξιολογήσεις κινδύνου και να διασφαλίσουν ότι υπάρχει συμμόρφωση σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία και τις κατευθυντήριες γραμμές ορθής πρακτικής. Οι μυοσκελετικές διαταραχές μπορούν να προκαλέσουν έντονα συμπτώματα τα οποία μπορούν να εξελιχθούν σταδιακά και να γίνουν συσσωρευτικά, οδηγώντας σε απώλεια παραγωγικότητας, απουσία λόγω ασθένειας και πιθανόν, αναπηρία που σχετίζεται με την εργασία. Οι υπάλληλοι που νιώθουν οποιουδήποτε είδος πόνου ή δυσφορίας, θα πρέπει να ενθαρρύνονται να το αναφέρουν στον διευθυντή και οποιοσδήποτε μυοσκελετικός πόνος θα πρέπει να συζητείται με τους ιατρούς.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.