Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών των άνω άκρων στο χώρο εργασίας

Μυοσκελετικές διαταραχές που σχετίζονται με την εργασία
2 Ιουνίου 2017
Σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα και όρια έκθεσης στην εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών των άνω άκρων στο χώρο εργασίας

Οι διαταραχές των άνω άκρων είναι μυοσκελετικές διαταραχές που επηρεάζουν τους ώμους, τον αυχένα, τους αγκώνες, τους βραχίονες, τους καρπούς, τα χέρια και τα δάχτυλα. Στο παρελθόν, οι διαταραχές αυτές ήταν ευρέως γνωστές ως τραυματισμός επαναλαμβανόμενος έντασης αν και είναι πλέον αποδεκτό ότι μπορεί συμβεί χωρίς το άτομο να έχει πραγματοποιήσει επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες. Στην πραγματικότητα, ενώ κάποιες διαταραχές των άνω άκρων έχουν ακριβή διάγνωση, η αιτία και η θεραπεία κάποιων πόνων των άνω άκρων μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν.

Οι διαταραχές των άνω άκρων περιλαμβάνουν πόνους σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος από τους ώμους έως τα δάχτυλα και πιθανόν περιλαμβάνουν προβλήματα με τον μαλακό ιστό, τους μύες, τους τένοντες και τις αρθρώσεις, καθώς και με την κυκλοφορία του αίματος ή με την νευροπροστασία των άνω άκρων. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορούν να επιδεινωθούν από την εργασία ενός ατόμου περιλαμβάνουν:

 • ευαισθησία
 • οξύ πόνο
 • δυσκαμψία ή μυϊκή αδυναμία
 • αίσθηση μυρμηγκιάσματος
 • μούδιασμα

 

Συνήθεις τύποι διαταραχών των άνω άκρων που σχετίζονται με τη εργασία

 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: χαρακτηρίζεται από πόνο και/ή αλλοιωμένη αίσθηση στα χέρια και τα δάχτυλα που προκαλείται λόγω συμπίεσης ή παγίδευσης του διάμεσου νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στον καρπό.
 • Μη συγκεκριμένος πόνος του βραχίονα: γενικά, στον βραχίονα ο πόνος δεν έχει προφανή αιτία ή συγκεκριμένα συμπτώματα. Αυτό το είδος πόνου, είναι η πιο συνηθισμένη πάθηση άνω άκρου που σχετίζεται με τη εργασία.
 • Τενοντοθυλακίτιδα: είναι η φλεγμονή των τενόντων του καρπού η οποία προκαλεί πόνο κατά την κίνηση του καρπού. Η πάθηση προκαλεί επίσης ευαισθησία, πρήξιμο, και ερυθρότητα καθώς και μια αίσθηση μυρμηγκιάσματος ή ανατρίχιασμα στην άρθρωση.
 • Πλευρική επικονδυλίτιδα: πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτή είναι μια πάθηση του κυρίαρχου βραχίονα που συνήθως εμφανίζεται στη μέση ηλικία. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν εντός 12 μηνών χωρίς κάποια θεραπεία. Σε περιπτώσεις που χρειάζεται, η θεραπεία περιλαμβάνει ξεκούραση από επιβαρυντικές δραστηριότητες, βελονισμό, τοποθέτηση νάρθηκα και μη στεροειδή – αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Ωστόσο, εάν τα συμπτώματα επιμείνουν, η χειρουργική επέμβαση είναι μια επιλογή.

 

Παράγοντες κινδύνου για διαταραχές των άνω άκρων

 

Μπορούν να διαχωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες:

Στάση σώματος: ο καρπός λειτουργεί καλύτερα όταν ο βραχίονας και το χέρι βρίσκονται σε ευθεία γραμμή. Η περιστροφή του χεριού μπορεί να ζορίσει τους τένοντες και τα νεύρα γύρω από τον καρπό. Κάποιοι εργαζόμενοι (για παράδειγμα αυτοί που χρησιμοποιούν υπολογιστές για μεγάλα χρονικά διαστήματα) μπορεί να είναι ευπαθείς σε διαστρέμματα εξ’ αιτίας της ανάγκης του να λυγίζουν τους αγκώνες και να περιστρέφουν τους καρπούς.

Δύναμη: η υπερβολική ή έστω και η μέτρια αλλά τακτική χρήση δύναμης, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα διαταραχών των άνω άκρων ιδιαίτερα με δραστηριότητες κατά τις οποίες περιστρέφεται ο βραχίονας ή ο καρπός.

Επανάληψη: επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες, όπως η εργασία στην γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου, αποτελούν γνωστές αιτίες διαταραχών των άνω άκρων διότι διαφορετικά μέρη του σώματος υφίστανται άνιση πίεση.

Εργασιακό περιβάλλον: ορισμένοι παράγοντες στο εργασιακό περιβάλλον μπορούν να συμβάλλουν στη ενεργοποίηση διαταραχών των άνω άκρων, συμπεριλαμβανομένων:

 • της φύσης της εργασίας και του τρόπου με τον οποίο εκτελείται, όπως επαναλαμβανόμενες εργασίες καθώς και της στάσης του σώματος που υιοθετούν οι εργαζόμενοι
 • του κακού φωτισμού (ο οποίος μπορεί να συντελέσει την κακή στάση σώματος)
 • του άγχους (το οποίο μπορεί να συντελέσει στην πιο έντονη εργασία των εργαζομένων, στην ένταση των μυών ή στην παράληψη των διαλειμμάτων)
 • των ψυχοκοινωνικών παραγόντων όπως ο ελάχιστος έλεγχος του φόρτου εργασίας ή οι εργασιακοί μέθοδοι – η ψυχολογική ανταπόκριση των εργαζόμενων στην εργασία που μπορεί να επηρεάσει την υγεία τους (ιδιαίτερα την μυοσκελετική τους υγεία).

Στρατηγικές για την αντιμετώπιση των διαταραχών των άνω άκρων στον εργασιακό χώρο

Λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια των διαταραχών των άνω άκρων μπορεί να βοηθήσει τους εργαζόμενους και να μειώσει τα επίπεδα απουσίας λόγω ασθένειας.

Οι αξιολογήσεις κινδύνου αποτελούν κεντρικό μέρος της προσέγγισής μια επιχείρησης  και οι κανονισμοί διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία υπογραμμίζουν τους παράγοντες κινδύνου σε γραφεία και εργοστάσια, που μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές των άνω άκρων. Οι κανονισμοί αυτοί προτείνουν:

 • παρακολούθηση του εργατικού δυναμικού για συμπτώματα διαταραχών των άνω άκρων
 • εντοπισμός των επαναλαμβανόμενων δραστηριοτήτων και εναλλαγή καθηκόντων όπου είναι δυνατόν
 • αξιολόγηση της στάσης των εργαζομένων καθώς εργάζονται
 • μέτρηση της ποσότητας της δύναμης που χρησιμοποιείται για μια εργασία
 • έλεγχος του αριθμού των εργασιών που περιλαμβάνουν χρήση μηχανημάτων δόνησης

Επιπλέον, οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να λάβουν μέτρα όπως:

 • την εργονομική αναθεώρηση του εργασιακού χώρου για την μείωση των δραστηριοτήτων οι οποίες περιλαμβάνουν ανύψωση και περιστροφή
 • την βελτίωση της εκπαίδευσης στον εργασιακό χώρο σχετικά με τις διαταραχές των άνω άκρων
 • την αναθεώρηση του καθορισμού των στόχων και των bonus ώστε να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι δεν υφίστανται αδικαιολόγητες πιέσεις για την επίτευξη των εργασιακών δραστηριοτήτων
 • την ενθάρρυνση της έγκαιρης αναφοράς των συμπτωμάτων

Οι εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν συμπτώματα που υποδηλώνουν μια διαταραχή των άνω άκρων, θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή και να αναφέρουν τα συμπτώματα στον εργοδότη τους το συντομότερο δυνατόν. Η πρώιμη παρέμβαση και θεραπεία είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή μακροπρόθεσμων προβλημάτων.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.