Σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα και όρια έκθεσης στην εργασία

Πρόληψη και αντιμετώπιση διαταραχών των άνω άκρων στο χώρο εργασίας
2 Ιουνίου 2017
Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στην εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα και όρια έκθεσης στην εργασία

Έχετε ακουστά το σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα; Δεν είναι απαραίτητα μια διαδεδομένη πάθηση, αλλά μια πάθηση η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους εργάζονται χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά εργαλεία χειρός ή άλλο δονητικό εξοπλισμό. Τι είναι όμως και πώς μπορεί να προληφθεί;

Το σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα είναι μια πάθηση που προκαλείται εξ’ αιτίας της παρατεταμένης χρήσης εργαλείων δόνησης όπως τρυπάνια, αλυσοπρίονα, σφυριά και χορτοκοπτικά. Εάν χρησιμοποιείς συχνά ένα ή περισσότερα από αυτά τα εργαλεία, ίσως διατρέχεις κίνδυνο δημιουργίας συνδρόμου χεριού-βραχίονα – και εάν τα χρησιμοποιείς για περισσότερο από μια ώρα καθημερινά, βρίσκεσαι πιθανότατα σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Αυτό το σύνδρομο επηρεάζει τα νεύρα, τις αρθρώσεις, τους μύες, τα αιμοφόρα αγγεία ή τους ιστούς στα χέρια και τους βραχίονες. Μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα δάχτυλα και τα χέρια, κακή κυκλοφορία και μυϊκό πόνο. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, αυτό ίσως σημαίνει ότι οι παθόντες μπορούν να χάσουν την ικανότητα να χρησιμοποιούν φυσιολογικά τα χέρια τους, καθώς μπορεί να έχουν μειωμένη χειρονακτική επιδεξιότητα.

Δυστυχώς, όταν κάποιος έχει ήδη αναπτύξει το σύνδρομο χεριού-βραχίονα, είναι συνήθως μόνιμο. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να προληφθεί. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου νωρίς, καθώς έτσι θα μπορέσετε να αποτρέψετε την πάθηση από το να επιδεινωθεί, μειώνοντας την χρήση εργαλείων δόνησης. Τα πρώιμα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

  • Μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα δάχτυλα το οποίο συνεχίζεται αφότου το εργαλείο έχει σταματήσει να λειτουργεί
  • Μειωμένη αίσθηση στα χέρια
  • Απώλεια δύναμης στα χέρια
  • Μέρος των δαχτύλων σας γίνεται λευκό σε κρύο καιρό

Εάν εργάζεστε συχνά με εργαλεία δόνησης ο εργοδότης σας έχει επίσης την ευθύνη να σας προστατέψει από τη βλάβη που μπορεί να προκληθεί. Σε περίπτωση που εργοδότης σας ανακαλύψει ότι η χρήση εργαλείων δόνησης υπερβαίνει το όριο έκθεσης σε αυτού του είδους τα εργαλεία, μπορούν να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη έκθεσή σας, να διασφαλίσουν την παρακολούθηση της υγείας σας καθώς και ότι δεν υπερβαίνεται το όριο χρήσης.

Εάν δεν ελεγχθεί εγκαίρως, μπορεί να αποτελέσει μια δια βίου εξουθενωτική πάθηση. Μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία μακροχρόνιας απουσίας από την εργασία, καθώς πιθανόν να σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να εργάζονται στο παρόν πόστο τους.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.