Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στην εργασία

Σύνδρομο δόνησης χεριού-βραχίονα και όρια έκθεσης στην εργασία
2 Ιουνίου 2017
Show all

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στην εργασία

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι ένα στενό πέρασμα στον καρπό μέσα από το οποίο περνάνε το μέσο νεύρο και οι τένοντες. Το μέσο νεύρο ελέγχει την κίνηση στον αντίχειρα και τα τρία πρώτα δάχτυλα, αλλά όχι του μικρού δαχτύλου. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι μια πάθηση όπου το μέσο νεύρο πιέζεται καθώς περνά μέσα από τον καρπό.

Όταν αυτό το νεύρο πιέζεται, μπορεί να προκαλέσει μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και πόνο στο χέρι. Τα συμπτώματα τείνουν να αναπτύσσονται σταδιακά και συχνά αρχικά είναι χειρότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Κάποιες φορές ο πόνος μπορεί να επεκταθεί ψηλότερα στο χέρι, τον ώμο ή τον αυχένα. Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα καθιστούν δύσκολο το κράτημα ή πιάσιμο αντικειμένων και την εκτέλεση μικρό-εργασιών όπως το πιάσιμο κουμπιών, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εργαστεί. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα μπορεί επίσης να προκληθεί από την εργασία.

Παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα είναι πιο συνηθισμένο στις γυναίκες απ’ ότι στους άνδρες και είναι πιο πιθανό να επηρεάσει μεσήλικες και ηλικιωμένους, αν και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε οποιαδήποτε στιγμή.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα συμπεριλαμβάνουν:

 • εγκυμοσύνη
 • τραυματισμός του καρπού
 • οικογενειακό ιστορικό συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
 • επαναλαμβανόμενες κινήσεις του χεριού
 • επαναλαμβανόμενη χρήση κρουστικών ή δονητικών εργαλείων
 • παθήσεις όπως αρθρίτιδα και διαβήτης
 • υπολειτουργικό θυρεοειδή αδένα

Θεραπεία για το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αποφύγετε δραστηριότητες οι οποίες επιδεινώνουν το σύνδρομο. Συχνά βοηθά το τίναγμα του καρπού, ωστόσο, δεν βοηθά πάντα στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Άλλες θεραπείες είναι:

 • τοποθέτηση ενός καρπιαίου νάρθηκα
 • ασκήσεις φυσικοθεραπείας
 • κορτικοστεροειδή ή ενέσεις κορτικοστεροειδών στην πληγείσα περιοχή
 • το χειρουργείο συστήνεται όταν όλες οι υπόλοιπες θεραπείες δεν είναι επιτυχείς

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα στην εργασία

Οι εργοδότες θα πρέπει να διασφαλίσουν την διεξαγωγή κατάλληλων αξιολογήσεων κινδύνου, προκειμένου να προσδιοριστούν τα καθήκοντα που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα ή την επιδείνωση του. Οι βιομηχανίες στις οποίες το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να αποτελεί ιδιαίτερο κίνδυνο, περιλαμβάνουν εργασίες συναρμολόγησης ή εργασίες που περιλαμβάνουν ράψιμο, καθαρισμό και επεξεργασία τροφίμων.

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την εργασία και οι εργοδότες θα πρέπει να ενημερώνονται, ώστε να αναζητούν την γνώμη ενός επαγγελματία υγείας.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.