Γιατί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους

Ασφάλεια στο χώρο εργασίας και άνθρωποι ασφαλείς
18 Αυγούστου 2015
Φαρμακεία Πρώτων Βοηθειών και η χρησιμότητα τους
9 Φεβρουαρίου 2016
Show all

Γιατί ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών είναι σημαντικό να υπάρχει σε όλους τους εργασιακούς χώρους

Ένας σημαντικός παράγοντας για την ελαχιστοποίηση ή την πρόληψη πολλών τραυματισμών στο χώρο εργασίας, είναι η ύπαρξη ενός φαρμακείου πρώτων βοηθειών για την προστασία των εργαζομένων, όταν υπάρξει άμεση ανάγκη.

Δεν έχει σημασία ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολεί μια επιχείρηση. Ακόμη και αν απασχολεί μόνο έναν υπάλληλο είναι υποχρεωτικό να έχει ένα κουτί πρώτων βοηθειών, ώστε να μπορεί να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων της, για να είναι προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε ατύχημα ή τραυματισμό στο χώρο εργασίας. Αλλά ένα κουτί πρώτων βοηθειών δεν είναι αρκετό. Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν έναν τουλάχιστον εκπαιδευμένο εργαζόμενο που να γνωρίζει πως να χρησιμοποιεί το κουτί πρώτων βοηθειών όπως επίσης να γνωρίζει και από πρώτες βοήθειες. Οι επιχειρήσεις μπορούν να το πετύχουν αυτό μέσα από κάποια ειδικά σεμινάρια πρώτων βοηθειών. Σε περιπτώσεις όπου αυτό δεν είναι εφικτό ιδανικό είναι να προμηθευόμαστε φαρμακεία που να περιέχουν μέσα ένα φυλλάδιο με τις ενδείξεις των φαρμάκων και των υλικών, και ένα φυλλάδιο με σαφής εικόνες και οδηγίες για πρώτες βοήθειες.

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι σε θέση να έχουν πρόσβαση σε ένα κουτί πρώτων βοηθειών, και κάθε επιχείρηση πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα.

Τα kit πρώτων βοηθειών θα πρέπει να παρέχουν το βασικό εξοπλισμό για την παροχή πρώτων βοηθειών για τους τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων:

 • κοψίματα, γρατσουνιές και εκδορές
 • διαστρέμματα
 • εγκαύματα
 • ακρωτηριασμούς ή / και μεγάλες πληγές αιμορραγίας
 • σπασμένα κόκκαλα
 • τραυματισμοί των ματιών
 • σοκ.

Το φαρμακείο μπορεί να έχει οποιοδήποτε μέγεθος, σχήμα κατάλληλο για να ταιριάξει σε οποιοδήποτε χώρο εργασίας, αλλά κάθε σετ θα πρέπει:

 • να είναι μεγάλο ώστε να περιέχει όλα τα αναγκαία υλικά και φάρμακα.
 • να είναι άμεσα αναγνωρίσιμο με ένα πράσινο σταυρό σε λευκό φόντο τοποθετημένο σε περίοπτη θέση στο χώρο εργασίας.
 • θα πρέπει να περιέχει μια λίστα με τα περιεχόμενα του φαρμακείου.
 • και να είναι κατασκευασμένο από υλικό που θα προστατεύει τα περιεχόμενα του από τη σκόνη, την υγρασία και τις μολύνσεις.

Σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού ή ασθένειας, η γρήγορη πρόσβαση στο κουτί πρώτων βοηθειών είναι ζωτικής σημασίας. Το φαρμακείο θα πρέπει να βρίσκεται σε περίοπτη, προσβάσιμη τοποθεσία και να είναι σε θέση να ανακτηθεί αμέσως. Πρέπει επίσης να βρίσκεται κοντά σε περιοχές όπου υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος τραυματισμού ή ασθένειας. Για παράδειγμα, αν ο χώρος εργασίας καταλαμβάνει αρκετούς ορόφους σε ένα πολυόροφο κτίριο, τουλάχιστον ένα κιτ θα πρέπει να βρίσκεται σε κάθε δεύτερο όροφο. Κατόψεις έκτακτης ανάγκης που εμφανίζονται στο χώρο εργασίας θα πρέπει να περιλαμβάνουν τη θέση των πρώτων βοηθειών. Ένα φορητό κουτί πρώτων βοηθειών θα πρέπει να έχουν όλα τα οχήματα των εργαζομένων (για παράδειγμα ταχυδρόμοι, οι οδηγοί ταξί, αντιπρόσωποι πωλήσεων, οι οδηγοί λεωφορείων και επιθεωρητές).

Ένα άτομο από τον χώρο εργασίας θα πρέπει να διορίζεται ώστε να είναι υπεύθυνο για το κουτί πρώτων βοηθειών προκειμένου:

 • να εξασφαλίζει ότι το kit είναι πάντα εξοπλισμένο με τα κατάλληλα υλικά και φάρμακα και σε περίπτωση ανάγκης να αντικαθιστά φάρμακα που έχουν λήξη ή υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί το συντομότερο δυνατό.
 • να αναλάβει τη διενέργεια τακτικών ελέγχων (μετά από κάθε χρήση, ή, αν το κιτ δεν χρησιμοποιείται, τουλάχιστον μία φορά κάθε 12 μήνες) για να διασφαλιστεί ότι το κιτ περιέχει ένα πλήρες σύνολο των απαιτούμενων υλικών.
 • Ακόμη, να εξασφαλίζει ότι τα φάρμακα είναι σε καλή κατάσταση, δεν έχουν χαλάσει και δεν βρίσκονται σε κοντινή ημερομηνία λήξης και ότι τα αποστειρωμένα προϊόντα σφραγίζονται και δεν έχουν αλλοιωθεί.

Τέλος καλό θα ήταν οι επιχειρήσεις να παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις πρώτες βοήθειες στους εργαζόμενους τους, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση ενός τραυματισμού.
Οι πληροφορίες πρέπει να είναι κατανοητές ώστε να τις καταλαβαίνουν όλοι οι εργαζόμενοι. Οι πληροφορίες μπορεί να δοθούν χρησιμοποιώντας τη λεκτική μέθοδο (για παράδειγμα, εξηγήσεις και επιδείξεις) ή οπτικές μεθόδους (για παράδειγμα, με βίντεο και αφίσες).
Οι πληροφορίες και οδηγίες για τις πρώτες βοήθειες πρέπει να περιλαμβάνουν:

 • τη θέση των φαρμακείων
 • και τα ονόματα και τη θέση των ατόμων που εκπαιδεύτηκαν για να δώσουν τις πρώτες βοήθειες

Η ασφάλεια στο χώρο εργασίας είναι ένα από τα πιο πολύτιμα προγράμματα κατάρτισης, καθώς είναι η πιο σημαντική και ορατή προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση για να κρατήσει τους εργαζομένους ασφαλείς στον χώρο εργασίας.

Έφη Τσιγάρα
Έφη Τσιγάρα
Υπεύθυνος Onlinen Marketing

Comments are closed.